ALBTIME.COM

Shqip dhe në kohe

Publikohen emrat e të burgosurve të Goli Otokut

30a2d572c55dc67ad1a131ed194b27d1
Lajme

10.01.2014 08:22

Burimi:

Dergoja shokutArkiva Shtetërore e Kroacisë ka publikuar listën e të gjithë të burgosurve të burgut famëkeq Goli Otok në ish-Jugosllavi.

Portali “noviplamen.net” ka publikuar emrat e 16.101 të burgosurve, 413 prej tyre kanë ndërruar jetë gjatë vuajtjes së dënimit. Nga të burgosurit kanë qenë serb, kroat, shqiptarë, slloven dhe maqedonas, por edhe të burgosur të nacionaliteteve të tjera.

Burgu ishte i shtrirë në  ujdhesën Goli Otok, që ka qenë burgu më famëkeq i ish Jugosllavisë pas Luftës së Dytë Botërore.

Ky burg ka qenë me shenjën „strogo poverlivo“ (shumë  konfindenciale). Rasti i burgut famëkeq është zbardhur me detaje të reja, pasi që Kroacia nga viti i kaluar është vend anëtar i Bashkimit Evropian.

Të burgosurit kryesisht ishin aktivistë politik kundër sistemit të asaj kohe dhe që promovonin projekte nacionaliste dhe për ndarjen e federatës Jugosllave.

Ujdhesa Goli Otok që shtrihet në Kroaci është e gjerë afër 2 kilometra dhe po aq edhe e gjatë. Vetëm 1 / 4 e ujdhesës ka qenë pjesë aktive e punueshme. Në gjithë rrethin ujdhesës gjenden bunkerët e betonit. 


Më të rejat nga Lajme

210x150
Tech
Ja si e shenderron makinen e vjeter ne nje model te ri

Shikoni se ku arrine kreativiteti. Nje person veturen e tij aktuale Mercedes S-Class e renovon ne nje model me te ri te kesaj kompanie.

25.04.2016 16:31


210x150
Tallje
Kjo eshte makina e N.Gruevski qe ka blere 600 mije euro

Kjo pra eshte makina e z.Nikolla Gruevski

01.02.2016 20:57


210x150
Politikë
Për LSDM-në, jo zgjedhje pa pastrimin e listës dhe mediat e lira

Për LSDM zgjedhjet nuk janë të pranueshme

19.01.2016 11:52


210x150
Politikë
Emil Dimitriev: Ju garantoj zgjedhje të lira dhe demokratike

Me 72 vota pro dhe 9 të përmbajtura

19.01.2016 11:51


210x150
Lajme
Han: Partitë t'i përmbahen marrëveshjes së Përzhinos dhe të caktojnë datë për zgjedhjet

U bëj thirrje partive politike në Maqedoni që t'i

18.01.2016 15:19


Mos lëshoni