ALBTIME.COM

Shqip dhe në kohe

Si të mësojmë fëmijën të respektojë veten dhe të tjerët?

f338f656aee34f5b317788cbcd774970
Lifestyle

14.11.2013 21:20

Burimi:

Dergoja shokutRespekti përfshin mirësi, dashamirësi, nderim, gjakftohtësi dhe vlen si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Në disa qarqe, respekti është bërë një gjë e rrallë.

Çfarë është ajo që mund të bëjnë prindërit që të mësojnë fëmijët e tyre për vlerën e vërtetë të respektit, ashtu që fëmijët të fillojnë t’i trajtojnë njerëzit e tjerë në të njëjtën mënyrë. Filloni herët për t’i treguar fëmijës tuaj se çfarë është respekti. Sapo fëmija mëson të komunikojë dhe formëson sjelljen e tij, duhet të mësohet të respektojë të tjerët, veçanërisht të rriturit në mjedisin e tyre. Prindërit vetë duhet të nxisin respektin, sepse siç e dimë, shumica e fëmijëve mësojnë nga shembujt dhe nëpërmjet shembullit tonë të mirë, do t’u tregojmë atyre se çfarë është respekti.

Prindërit duhet të trajtojnë njëri-tjetrin me respekt, të dëgjojnë njëri-tjetrin kur flasin, të pranojnë mendimet reciproke edhe nëse janë mendime të ndryshme dhe gjithmonë të trajtojnë njëri-tjetrin me mirësi. Me anë të shembullit personal, mundemi që fëmijën ta mësojmë me sjellje të mira, respekti për privatësinë e të tjerëve dhe pronës së të tjerëve.

Të gjitha këto duhet mësuar fëmijës sa më herët që të jetë e mundur.

Duhet të tregoni respekt dhe për fëmijën tuaj. Respektoni dëshirat, mendimet dhe gjërat e tij. Bisedoni me qetësi me fëmijën, pa humbur nervat dhe jo duke e quajtur atë me emra nënçmues si dhe pa përbuzje.


Më të rejat nga Lifestyle

210x150
Shëndetësi
Vaji i ullirit mund të shkatërrojë qelizat kancerogjene

Substanca oleokantali në vajin e ullirit ndihmon në luftën kundër kancerit, kanë zbuluar shkencëtarët amerikan, rap...

28.02.2015 09:06


210x150
Shëndetësi
Ja mënyrat e duhura si të kemi flokë të shëndetshëm

Rritja e flokëve është një fenomen që në raste të ndryshme bëhet shumë e vështirë në periu...

27.02.2015 12:46


210x150
Shëndetësi
Kikërikët mbrojtësit kryesorë të alergjisë tek fëmijët

Fëmijët e vegjël janë dhe mosha delikate e cila kërkjn njëkujdes të veçantë pasi kjo do i ndihmojë...

27.02.2015 10:45


210x150
Shëndetësi
Vetitë kuruese të farave të lulediellit

Farat e lulediellit janë burim i shkëlqyeshëm i vitaminave B1, B5 dhe E. Vitamina E është shumë e rëndësishme ...

27.02.2015 10:24


210x150
Shëndetësi
Efektet e shëndetshme të brokolit

Brokoli është një perime i cili sjell shumë të mira për shëndetin tonë. Përmban 35 kalori në vet&eum...

26.02.2015 12:29


Mos lëshoni